Friday, November 14, 2008

Obamania

Siden sidst har Obama vundet det amerikanske valg, og Katrine bad om et indlæg om, hvordan vi har oplevet Obama's sejr her i LA. Det kommer med en smule forsinkelse her:

Som vi vist har været inde på i tidligere posts har valget fyldt helt ekstremt meget i de forgangne måneder. Konstant i TV, aviser og reklamer. MANGE her i LA har tilkendegivet deres støtte ved at bære McCain/Obama T-shirts, have skilte i haverne eller vinduerne, og bumperstickers på bilerne. Når jeg tænker over det, mindes jeg slet ikke at se en eneste, der har reklameret for McCain?! Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at der ikke findes republikanere i Los Angeles, men de er (heldigvis) en minoritet! Til gengæld er der en del af dem i Orange County syd for Los Angeles, der overvejende huser velhaver-familier.
Nå, men lige pludeselig var det blevet 4. november (valgdagen). Uh, jeg var spændt allerede fra morgenstunden af. Som derhjemme var der snak om valgvejret, og for en gangs skyld var der risiko for byger: Åh nej, diskuterede nyhedsværterne og vejrmanden, kunne det mon afholde nogle fra at komme afsted og sætte deres kryds?! Ja, sådan tænker man så her hvor regn, kun er noget der sker et par gange om året...
Efter arbejde kørte jeg en af ægtefællerne hjem, og dyttede til et par kampagnemedarbejdere, der flagrede med skilte hvor der stod "Honk for Equality". Sammen med præsidentvalget skulle der her i Californien stemmes om diverse propositions bl.a. om hvorvidt homoseksuelle må indgå ægteskab.
Hjemme igen var de første resultater ved at tikke ind fra Østkysten, samtidig med at lokalnyhederne viste endeløse køer fra de sorte fattige kvartere her i LA. Vi heppede herhjemme da svingstaterne New Hampshire, Pensylvania og Ohio gik til Obama.
Vi havde besluttet at hægte os på et par andre venner, der ville til Obama's LA hovedkvarter i Century City og fejre sejren og høre talerne. Men lige pludeselig gik det stærkt. Obama var allerede langt foran, og da klokken blev 20 og valgstederne på vestkysten lukkede udnævnte TV stationerne Obama som vinder. Selvom stemmerne på vestkysten ikke var talt op, vidste man åbenbart at alle staterne var/er demokratiske, og det var derfor et spørgsmål om hvor meget demokraterne havde vundet herovre.
Vi ankom til Century City en time senere, og der var stopproppet med mennesker, der hujede og råbte. Vi måtte opgive at komme indenfor og kiggede lidt på alle de glade mennesker og kørte så videre ud i byen for at fejre.

Og hvad så nu? Ja, på en eller anden måde synes jeg det er lidt svært at bedømme, fordi vores omgangskreds ikke består af super mange amerikanere, så mange af de indtryk man får er via TV, radio osv. Men det giver vel stadig et indblik?! Mit indtryk er, at mange amerikanere har været SÅ utilfredse med Bush og den nuværende regering, at de nu er enormt lettet over, at de står overfor noget nyt. En af mine amerikanske bekendte fortalte mig, at han havde besluttet sig for at forlade USA for en periode, hvis McCain vandt, fordi han var så træt af at landet skulle fortsætte i samme retning. I dagene efter valget deltog jeg i flere arrangementer på universitetet, som er blevet indledt med vild applaus og tilråb over Obamas sejr. Ja, så blandt de amerikanere jeg har kontakt med, synes jeg absolut at mærke et pust af optimisme og national stolthed, som ellers har fået dybe ridser i lakken de sidste par år.
Iøvrigt hører man rigtig mange som italesætter, hvor stort og historisk det er, at den næste præsident er sort. Se dette klip, hvor Sherri Shepard fra talkshowet The View dagen efter valget forklarer hvad Obamas sejr betyder for hende og sønnen.

Mediernes nye fokus efter valget er overstået, er hvilken hund familien Obama mon skal have med sig til det hvide hus. Sådan een blev døtrene lovet af farmand i sejrstalen, og det følger vi så meget med i nu om vi vil det eller ej..

I øvrigt blev homoægteskaberne desværre nedstemt. Her to uger efter afstemningen er der stadige daglige demonstrationer. Det er især mormonerne som beskyldes for at poste millioner i misvisende reklamer for at bevare "det traditionelle ægteskab". Øv øv!

Sikke en smøre. Jeg holder her..

Ha det godt.

KH Dorte

1 comment:

Katrine Ny said...

Hey Dorte,
Tak for indlægget om Obamania :)
Det var spændende at læse, og jeg kan levende forestille mig hvilken fest, det har været, da han sejrede. Selv herhjemme i lille DK synes jeg der var en lidt særlig stemning i dagene efter. Håbet om nye tider kan virkelig mærkes. Lad os håbe, Obama kan holde hvad han lovede i valgkampen. Men det at han vandt er vel i sig selv et udtryk for CHANGE!
Hurra!
Håber at alt ellers er vel hos jer. Her går det godt - det SNER lige nu!