Friday, April 25, 2008

Trods alt ikke så langt væk hjemmefra

Efter vi er flyttet til USA har Bjarni og jeg dannet en stærk nordisk alliance, hvor lighederne mellem Island og Danmark har fyldt meget mere end de forskelle vi ivrigt diskuterede (og forsvarede) i København. Jeg æælsker at færdes her blandt indiske og kinesiske studerende, religiøse amerikanere og mexicanske indvandere. Mine holdninger og værdier bliver hele tiden udfordret og det er sundt at opleve, at alt det man går og tror er den rigtige måde at forstå tingene på, kan opfattes på helt helt anden vis. På trods af alt det spændende, der følger med at omgås så forskellige kulturer, har man ind imellem behov for at søge tilbage til alt det hjemlige, hvor ting giver mening uden alt for meget snak. Og ja, her kan Bjarni og jeg så sidde og undres og sige til hinanden "Jeg fatter bare ikke det der.." eller "sådan ville man bare overhovedet ikke tænke eller gøre på Island eller i Danmark".

Jeg tror vi i sidste uge, ret tilfældigt dog, har haft den mest nordiske uge siden vi er flyttet herover. Vi mødtes for første gang med andre islændinge - et par lidt ældre end os, der har boet i Los Angeles de sidste fem år. Det var rigtig hyggeligt, og spændende at høre hvordan de havde startet lidt a la os, og nu har startet eget firma og er "velintegreret" på alle fronter. Jeg mødtes også med tre danske kvinder til kaffeslabberads i Santa Monica. Det var virkelig hygggeligt, og hold da fast hvor blev der sludret. De havde alle været herovre i mange år, men mødte hinanden for første gang. Vi udvekslede Alt for Damerne og Billed Bladet, og det er SÅ godt med nogle nye danske ugeblade.

Ja, og så er det jo supernemt i disse moderne tider at følge med i dansk tv og radio på langdistance, når man får lidt for meget af amerikanske medier. Jeg købte for første gang 24 timers adgang til Sputnik i forgårs og så de nye afsnit af Klovn, Er du mors lille dreng (puha..) og Årgang 0 (Jeg skulle jo have noget for pengene...) Jeg er også begyndt at downloade podcasts fra DR's hjemmeside, så jeg kan lytte til De sorte spejdere og P1-programmer på min iPod. Og så var vi forresten en tur i IKEA i weekenden, hvor vi udover skraldespand og opbevaringsgejl købte jätta bra sild, knækbrød, hyldeblomstsaft og Läkerol!

Så alt i alt har jeg i den forgange uge fundet ud af at man sagtens kan pleje sin nordiske rødder, selv om man er langt hjemme fra. Og så føles det hjemlige trods alt ikke så langt væk.

Jeg er begyndt at skrive en "guidebog" til universitets internationale ægtefæller. Det er en længere historie, som I må få næste gang.

Hej hej her fra 30 gr's varme
Dorte

No comments: